Dietoloģe Lolita Vija Neimane par kaņepju iekļaušanu uzturā

Kuldīgas restorānu nedēļai esot te pat aiz stūra, vēlamies aktualizēt kaņepju pielietojumu uzturā, tāpēc noskaidrojām arī dietoloģes, RSU studiju programmu “Uzturs” un “Uzturzinātne” vadītājas Lolitas Vijas Neimanes viedokli par kaņepju produktu iekļaušanu uzturā un šī auga ietekmi uz veselību.

“Kaņepes ir viens no senākajiem vietējiem kultūraugiem ar ļoti augstu uzturvērtību – tās ir šķiedrvielu, olbaltumvielu un nepiesātināto taukskābju avots. Tās ir lielisks produkts ikdienas uztura papildināšanai, kā arī alternatīvs olbaltumvielu avots vegāniem un veģetāriešiem. Kaņepes ir vienkārši un ērti iekļaut uzturā, lietojot gan sēklas – apgrauzdētas, samaltas, gan arī eļļu, ko var pievienot salātiem, putrām, svaigajiem kokteiļiem. Augstā šķiedrvielu satura dēļ kaņepes mazina apetīti un vēlmi pārēsties, kā arī ir izmantojamas kuņģa un zarnu slimību profilaksei – vēdera izejas veicināšanai un aizcietējumu mazināšanai, svara uzturēšanai, kā arī resnās zarnas vēža profilaksei. Nepiesātinātās taukskābes – omega 3 un omega 6 kaņepēs ir mūsu organismam vispiemērotākajā proporcijā 1:3, un labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, pazemina holesterīna līmeni un asinsspiedienu, mazina iekaisumus un veicina audu dzīšanas procesu. Kaņepes ir arī bagāts taukos šķīstošo vitamīnu avots, īpaši daudz tajās ir E vitamīna, kas ir antioksidants, kā arī nedaudz D vitamīna”, tā Lolita Vija Neimane.