restorāna “Jēkaba sēta” šefpavāra Jāņa Arājuma bērnības garšas stāsts
Jānis ir uzaudzis daudzbērnu ģimenē, un viņa māmiņai vienmēr bijusi radoša pieeja, kā paēdināt lielo saimi. Spilgtā atmiņā pavāram palikusi gardā mannā-ķirbju zupa, kas vārīta lielā katlā, turklāt itin bieži, jo pašmāju dārzā padevušies brangi ķirbji. Šādu saules pielietu zupu varēs baudīt arī “Jēkaba sētas” apmeklētāji.
Tā kā Jānim vārda diena ir vasarā, tad šie svētki nav iedomājami bez zivs vai gaļas marinēšanas, grilēšanas un cepšanas. Katru gadu tiek gaidīti pirmie saules stari, lai mājīgā gaisotnē uzgrilētu gaļiņu un jauki pavadītu laiku ģimenes, radu un draugu lokā. Tādēļ restorāna apmeklētājiem tiks piedāvāts nogaršot vistas gaļas iesmiņu ar stampātiem kartupeļiem un lociņiem, ar tomātu-krējuma piedevu, vai kefīrā marinētu cūkgaļas iesmiņu ar raganu putru un medū glazētiem burkāniem, vai kreptīgu ceptu siļķi krējuma-sīpolu mērcē ar diļļu kartupeļiem un biezpienu. Jāpiebilst, ka raganu putra, kuru šādā vārdā nokristījusi Jāņa mamma, ir miežu putra ar kartupeļiem, kas ir lieliska piedeva gaļas ēdieniem, turklāt agrākos laikos tas bija salīdzinoši lēts un gards ēdiens ģimenes pabarošanai.
Saldajā būs biezpiena sacepums ar ogu ķīselīti. Šis ēdiens Jānim palicis labā atmiņā no bērnudārza laikiem. Turklāt jāņem vērā, ka biezpiena sacepums nav tikai saldais, bet tas ir arī gana veselīgs ēdiens, jo satur daudz olbaltumvielu.
“Jēkaba sētā” kā Restorānu nedēļas priekšvēstnesis tiks rīkots brančs jeb vēlās brokastis, kas notiks 11. martā un iezīmēs bērnības dažādās garšas.
Savukārt Restorānu nedēļas nogalē “Jēkaba sētas” pagalmā tiks radīta “Bērnības paradīze” ar dažādiem bērnības gardumiem, kuru gatavošanu un baudīšanu papildinās lielformāta cirka spēle, klasīšu un gumijas lēkšana, kā arī citas aktivitātes.